Reportages



Udostępnij

Parmezan pod Giewontem...

Autor: Villa Toscana

Opracowano: 2013-06-30 21:18:23


To nieprawda, ze dobre spaghetti można zjeść tylko w Rzymie.

To nieprawda że czarne jak smoła espresso można wypić tylko w Kalabrii,

najbardziej aromatyczne włoskie cytryny rosną tylko na Sycylii,

a jeśli pizza to tylko pod Wezuwiuszem w Neapolu...

Nie trzeba jechać setki kilometrów żeby poczuć się jak we Włoszech. Wszystkiego tego można skosztować w samym sercu Podhala, w Murzasichlu, gdzie na wakacyjnej mapie jest miejsce łączące charakterystyczny klimat Włoch z górskimi widokami za oknem. W villa Toscana B&B mieszają się smaki i aromaty. A to wszystko dzięki właścicielom którzy swoją autentyczną pasję do Włoch zaszczepiają swoim Gościom. I nie chodzi tu tylko o to, że kuchnia serwuje dania włoskie, ale o budowanie menu w oparciu o włoskie przepisy, włoskie produkty i „dania doprawione” włoskim stylem. Właściciele osobiście jeżdżą do Włoch, wyszukują nowe, ciekawe gatunki win, wybierają najlepsze włoskie wędliny i sery z małych, lokalnych wytwórni. Szukają najlepszych włoskich makaronów. Rozmawiają z włoskimi casalinga (gospodyniami), by zdobyć nowe, niezwykle przepisy na pasty i inne potrawy. Do tego przy jedzeniu kultywuje się włoski styl biesiadowania, z późną kolacją, z rozmowami przy stole, celebrowaniem jedzenia, z obowiązkowym kieliszkiem wina i nalewki. Z kolei śniadania to ukłon w stronę dobrego polskiego jedzenia. Godnymi uwagi są domowe przetwory, między innymi dżemy, których smak powstaje na podstawie receptur przekazywanych w rodzinie właścicieli od pokoleń.

Uzupełnieniem oferty kulinarnej są apartamenty. Ich delikatny, prosty wystrój, minimalna ilość detali które nie obciążają przestrzeni, i królująca biel sprzyjają odpoczynkowi . Na uwagę zasługują kosmetyki które są sprowadzane do villi specjalnie z Florencji. Powstają one na bazie oliwy Bio z użyciem jedynie naturalnych substancji. Zapach to kwintesencja południa – mieszanka aromatu ziół i kwiatów.





















Villa swoją ofertą wyróżnia się także tym, iż wiele spotkań i imprez organizowanych przez cały rok jest efektem inicjatywy Gości, którzy inspirowani są szczególnych charakterem i otwartością villi. Tak zrodził się pomysł Cucina della casa, gdzie Goście dzielą się pomysłami na gotowanie po włosku z produktów dostępnych na półkach polskich sklepów. Korzystając z uwag i doświadczenia przekazanego przez szefa kuchni – rodowitego Toskańczyka, powstają potrawy które można przygotować szybko i łatwo, nawet bez dużego doświadczenia kulinarnego. A wszystko to na bazie składników które nie wymagają wypraw do słonecznej Italii. Można również korzystać z ogromnych zasobów biblioteczki z literaturą kulinarną i z ogródka ziołowego, który pozostaje do dyspozycji gotujących.

 

"dolce vita" to po włosku „słodkie życie”, określenie sposobu na życie bez pospiechu, życia ze stylem i smakiem, życia pełnego aromatów doskonałej kuchni i radości z każdego dnia. Ten styl życia odnaleźć można w villa Toscana, i dla wszystkich, którzy pędzą w codziennym życiu, niech to właśnie będzie najlepsza rekomendacja do odwiedzin w Murzasichlu.